Ga je (voor het eerst) een huis kopen?

Ga je binnenkort (voor het eerst) een huis kopen? Dan heeft dat invloed op je inkomstenbelasting.

Maar hoe zit het precies met die aftrekpost? De rente op je hypotheekschuld is aftrekbaar. En een aantal kosten voor de aankoop van je huis zijn ook aftrekbaar. Bijvoorbeeld de provisie op je hypotheek en een bouwkundige keuring.

Deze aftrekposten verlagen de hoeveelheid inkomstenbelasting die je moet betalen. Als je in loondienst bent zal dat inhouden dat je belasting terug krijgt. Maar voor een fulltime ondernemer ligt dat anders.

Omdat er nog geen belasting is ingehouden (bij een werkgever) krijg je ook niets terug. Maar de aftrekpost blijft natuurlijk wel bestaan. Hij komt alleen anders tot zijn recht. Namelijk doordat je minder belasting hoeft af te dragen over je winst.